Het verhaal achter de Matabulan

Ken je het verhaal achter de Matabulan?

Misschien heb je ze wel eens gezien in een van de vakken tussen edelstenen in spirituele winkeltjes. Het zijn geen edelsteentjes, geen kralen, ze zijn zo hard als glas en zo glad als steen. In de natuur kun je de wit/bruin gekleurde Matabulan vinden op de stranden bij Jayapura op Indonesisch Papua. Letterlijk vertaald betekent mata bulan “oog van de maan”. En alleen dat al nodigt uit om de spirituele betekenis uit te zoeken.

Matabulan is trouwens in het algemeen minder bekend dan haar grote zus, de traditionele groene Matabia die bijvoorbeeld in sieraden verwerkt wordt.

 

Matabia

Een matabia betekent letterlijk vertaald uit de Indonesische woorden mata en biak  “oog van Biak”, waar in de spreektaal de "k" niet duidelijk wordt uitgesproken. De matabia’s worden gevonden op de stranden van het eiland Biak, vandaar ook de naam ‘mata Biak’. Ook kun je ze vinden op de kleine eilandjes in de Geelvinkbaai (Teluk Cenderawasih) op het Indonesische gedeelte van Papua.

Een matabia lijkt net een halve knikker. Aan de bolle kant zie je de groene, witte en bruine tinten op natuurlijke wijze in elkaar over gaan. Aan de platte kant zie je de naar linksdraaiende spiraal. Het is eigenlijk het deurtje dat de Tulbandslak (Turbo Pethrolatus Linnaeus) gebruikt om zijn slakkenhuisje mee af te sluiten en waar hij zich mee beschermt. Het wordt op natuurlijke wijze door de zeeslak aangemaakt en is grotendeels gemaakt van aragoniet.

 

Heel vroeger was de matabia een betaalmiddel op Indonesisch Papua. Daarnaast wordt de matabia als talisman beschermende kracht toegekend. In het kinderboek “Matabia of een langere donkere nacht” van Marion Bloem legt het Indische meisje Sylvia de matabia onder haar kussen wanneer haar ouders een avondje uit zijn en zij met haar jongere broertje en zusje alleen thuis is. Tijdens deze lange, spannende avond denkt ze na over het land waar haar ouders vandaan komen: Indonesië en haar mystieke kracht. 

 

Shiva Eye
Zowel de Indonesische matabia als de matabulan hebben in het Hindoeïsme de spirituele naam “Shiva Eye” gekregen. In de geschiedenis van Indonesië heeft het Hindoeïsme en haar heilige Sanskriet een belangrijke rol gespeeld, denk bijvoorbeeld aan de Prambanan tempel op Java. Vandaag de dag wordt het Hindoeïsme vooral op Bali gebezigd en bestaat het Sanskriet alleen nog als 'oude taal', net als de klassieke talen Grieks en Latijn. 

 

Terug naar de matabulan. Dit beschermende deel van het slakkenhuisje is een verwijzing naar het derde oog van de god Shiva dat je kunt vinden in de linksdraaiende spiraal op de vlakke kant. Een Shiva Eye staat symbool voor bescherming, wijsheid en inzicht in de dingen die dieper verborgen liggen. Shiva Eye staat ook voor creatie en behoud van alles wat leeft, de constante verandering van het universum en de algemene wijsheid. Er wordt Shiva Eye de kracht toegekend je te helpen met concentratie en het nemen van beslissingen. Hoe langer je met je ogen de spiraal volgt, hoe meer je de diepte in lijkt te worden getrokken en je bijna één lijkt te worden met alles om je heen. Probeer het maar eens.

 

Divina Proportia

In Shiva Eye zie je de Gulden Snede. Dit is een natuurkundig fenomeen, wat de natuurlijke verhouding aangeeft tussen dingen in de natuur en in het grote universum. Die verhouding wordt daarom ook wel de Divina Proportia genoemd, wat de goddelijke verhouding betekent. Het is de natuurlijke opbouw van organische dingen in de natuur, zoals bloemen of schelpen.

 

Evolutie in bewustzijn

Van Divina Proportia wordt gezegd dat die een nauwe relatie heeft met het getal 5. Dit heeft te maken met de vijfde dimensie, waar wij mensen spiritueel naartoe aan het ontwikkelen zijn. De energie van de vijfde dimensie is hoger dan die van de derde dimensie, de fysieke wereld om ons heen. Met bewustzijnsgroei werk je niet alleen toe om een betere verbinding te leggen met je authentieke zelf om keuzes te maken die echt bij jou passen, maar word je je ook bewust van wat je in essentie bent.

 

Door steeds meer conditioneringen los te laten en te transformeren ontstaat er meer ruimte om in verbinding te komen met je authentieke zelf en je bewust te worden van je essentie. Als een ouderwetse luchtballon die zijn zandzakken loslaat, stijgt je bewustzijn in dit transformatieproces en verhoog je je trillingsfrequentie. Dit is de evolutie van het menselijk bewustzijn en de ontwikkeling van de derde naar de vijfde dimensie.

 

In de vijfde dimensie staat het hartbewustzijn centraal. Je ervaart dat je veel meer bent dan een mens. Zoals de spiraal op Shiva Eye, ervaar je je eigen persoonlijke diepte. Het is het bewustwordingsproces waarin je  gaat ervaren dat je een wezen bent van pure onvoorwaardelijke liefde en licht. Vanuit dat bewustzijn is het mogelijk om je gewenste leven te creëren en te manifesteren door gedachtenkracht vanuit het besef dat ook jij gemaakt bent in Divina Proportia. Realiseer dat je één bent met de natuur, één met alles om je heen. Breng jezelf in lijn met die natuurlijke, organische verhouding van het universum en manifesteer overvloed, zoals dat voor jou bedoeld is.