Coaching

 

Er bestaat een mooi verhaal over de dichter en beeldhouwer Michelangelo. Toen hij eens door een bewonderaar werd aangesproken over hoe hij het toch voor elkaar had gekregen om zo’n schitterend beeld te maken uit één grote brok ontoegankelijk marmer, zei Michelangelo: "Het beeld is allang aanwezig, het dient alleen bevrijd te worden".

Deze metafoor geeft in kort bestek weer waar het in essentie om gaat bij persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsgroei. Namelijk datgene tot ontwikkeling brengen wat er al is en de essentie letterlijk ont-wikkelen, zoals Michelangelo het marmer verloste van onnodige vormen om zo een David of Venus te scheppen.

 

 

"Het beeld is allang aanwezig, het dient alleen bevrijd te worden"

- Michelangelo -

Verschillende soorten coaching

Het leren en ontwikkelen van mensen gaat op verschillende niveaus. In de coachwereld wordt dat aangeduid met de "neurologische niveau's van Bateson".

 

  • Transformatiecoaching ligt tussen het niveau van spiritualiteit/missie en het niveau van identiteit in. Het is een manier van coachen die tussen spirituele coaching en life coaching in ligt. Transformatiecoaching helpt je om te ont-wikkelen wie je in essentie bent en brengt je terug naar je authentieke zelf.  Dit is een proces van persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsgroei wat begint bij inzicht en bewustwording om uit te komen bij zelfrealisatie.

 

  • Spirituele coaching gaat over het 'hoogste' neurologische niveau, waarop op zielsniveau iemands zielsmissie, levensdoel of bestaansrecht te vinden is. Dit niveau heet ook wel de spirituele bestaanslaag en is de verbinding met het universum en de universele levensenergie.